Japonya merkezli otomobil üreticisi Toyota ve savunma sanayisi şirketi Mitsubishi Heavy Industries, Çin merkezli yapay zeka modeli DeepSeek’in çalışanları tarafından kullanılmasını yasakladı. Şirket yetkilileri, yasak kararını bilgi güvenliği endişeleri nedeniyle aldıklarını belirtti.
Japonya’nın önde gelen firmaları, Çin merkezli yapay zeka uygulamalarına karşı tedbir almaya devam ediyor. Toyota yetkilileri, DeepSeek’in firma içi kullanımının tamamen yasaklandığını duyurarak, “Bilgi güvenliği hususunda endişelerimiz var.” açıklamasını yaptı. Benzer şekilde Mitsubishi de çalışanlarının iş amaçlı olarak DeepSeek’i kullanmasını yasakladı.
Japonya’da bu kararı alan tek şirketler Toyota ve Mitsubishi değil. Ülkenin önde gelen telekomünikasyon firmalarından SoftBank de DeepSeek’in firmaya ait cihazlarda kullanılmasını yasakladı. Japonya’daki birçok büyük şirket, yalnızca ABD merkezli yapay zeka araçlarını kullanmayı tercih ediyor.
DeepSeek’in kullanımına yönelik yasaklar sadece Japonya ile sınırlı kalmadı. Birçok ülke, güvenlik ve veri gizliliği endişeleri sebebiyle uygulamaya çeşitli kısıtlamalar getirdi:
Çin merkezli High-Flyer Capital Management fonu tarafından desteklenen DeepSeek, düşük maliyetli ve az sayıda çiple çalışan açık kaynaklı bir yapay zeka modelidir. 20 Ocak 2024’te piyasaya sürülen DeepSeek-R1, kısa sürede büyük ilgi görmüş ve uygulama mağazalarında ABD merkezli ChatGPT’yi geride bırakarak en çok indirilen yapay zeka uygulaması olmuştur.
Ancak, DeepSeek’in hızlı yükselişi güvenlik endişelerini beraberinde getirmiştir. Uygulamanın kullanıcı verilerini nasıl işlediği konusundaki belirsizlikler ve Çin merkezli bir şirket tarafından geliştirilmesi, özellikle Batı ülkelerinde şüpheyle karşılanmaktadır. Bu nedenle birçok ülke, veri gizliliği ve siber güvenlik politikaları kapsamında DeepSeek’in kullanımını kısıtlamaktadır. Önümüzdeki dönemde, DeepSeek’in bu yasaklara nasıl yanıt vereceği ve küresel çapta nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.